Olie-, Sæbe- eller Lakbehandling?

Skal jeg vælge en olie - eller sæbebehandling? Eller måske Lak er bedst for mig.....? Kan mit gulv slibes og hvor meget? Få svarene her!

Når trægulvet ikke længere kan vedligeholdes almindeligt, er det tid til afslibning og en ny overfladebehandling. Læs her, hvordan du gør, og hvordan du vælger den rigtige behandling til gulvet - skal det være lak, olie eller lud og sæbe?

Lud- og sæbebehandlet trægulv

Trægulve er ikke vedligeholdelsesfrie, men kan slibes og overfladebehandles. Et trægulv der er lud- og sæbebehandlet, rengøres med almindelig sæbevask. To til fire gange om året skal gulvet dog vaskes grundigere end ellers - helst med meget varmt vand og trærenser inden sæbebehandling. Det skal gøres for at fjerne det skidt og snavs, der sætter sig i overfladen. Det er især i gangbaner og andre steder, hvor man færdes meget, f.eks. omkring spisebordet. I et lud- og sæbebehandlet trægulv kan ridser og stødmærker fjernes, da sæbevand får træet til at rejse sig igen, så mærkerne forsvinder. Ludbehandling er dog ikke velegnet til mørke, hårde træsorter.

Oliebehandlet trægulv

Et oliebehandlet trægulv rengøres med ikke for meget vand og et rengøringsmiddel specielt beregnet til gulvet, og jævnligt behandles med plejeolie. Oliebehandlingen skal gentages cirka hvert andet år, hvis du vil undgå slidte pletter. Afslibning kan være nødvendig afhængigt af hvor meget slid gulvet udsættes for. Hvis du har små børn og husdyr, slides gulvet noget hurtigere, end hvis boligen bebos af to voksne.

Det tager et par dage at friske oliebehandlingen op, da du skal behandle gulvet et par gange, og olien skal have tid til at hærde, inden du kan gå på gulvet igen. Arbejdet med selve oliebehandlingen skal foregå med udluftning. Mærker og ridser i et oliebehandlet gulv kan fjernes ved at vaske det nyafhøvlede gulv med meget varmt vand og trærenser. Når gulvet er tørt, kan det oliebehandles igen.

Lakeret trægulv

Et lakeret trægulv skal slibes og omlakeres cirka hvert femte til tiende år. Det kræver, at rummet ryddes i en uges tid, da gulvet skal først skal slibes, derefter lakeres flere gange og til sidst skal hærde. Til gengæld er lakeringen mere slidstærk end en oliebehandling. Selvom gulvet er lakeret, kan der alligevel komme ridser og mærker i det. De kan ikke fjernes igen, før gulvet slibes næste gang. Det er ikke muligt at lappe på et lakeret gulv, uden at det kan ses. Mærker og ridser i et lakeret gulv kan fjernes ved at vaske det nyafhøvlede gulv med meget varmt vand. Når gulvet er tørt, kan det lakeres igen.

Forebyggende indsats.

Du kan spare meget vedligeholdelse, hvis du skåner dit gulv, dvs. har måtter inden for dørene, så sand og andet skidt ikke slæbes længere ind i huset. Tag skoene af i entreen i stedet for at slide på dine gulve med det sand og skidt, der sidder under skoene.

Det er også en god idé at sørge for, at dine møbler har "filtdutter" under benene, så de ikke kan ridse gulvet, når de flyttes. Løse tæpper de steder, hvor gulvene slides meget, f.eks. hvor du færdes meget, kan også modvirke slitage.

Flise- og klinkegulve, naturstensgulve, laminatgulve, linoleumsgulve og vinylgulve bør jævnligt behandles med plejemidler, så de bevarer overfladens gode egenskaber så materialernes overflader bevarer de gode egenskaber.

Vedligeholdelsen af et lakeret trægulv kan begrænses ved lakere det flere gange med et godt slidstærkt lakprodukt samt vaske med et vedligholdende plejeprodukt. Der findes lak, der kan holde op til 20 år.

Kilde: Bolius.dk